accurite 1031

  • 1
  • Problem
  • Updated 9 months ago
  • (Edited)
Hi, I have an Accurite 1031 that I purchased when living in the USA and brought it back to UK a couple of years ago. It has always worked fine except that the fact that the radio clock update does not work in UK but it keeps great time without. I have a spare TX  - 00606TX.
The TX battery expired a couple of weeks ago and replaced the batteries but no outside temp indicatio ( Inside works fine). I have put new batteries in both TX - One flashes the red transmit light every minute or so - the other does not. Neither will connect to the 1031
Regards
John
(removed by admin due to privacy) @eartlink.net
Photo of John Allen

John Allen

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes

Posted 9 months ago

  • 1
Photo of AcuRite Jennifer

AcuRite Jennifer

  • 11801 Posts
  • 536 Reply Likes
Hello John,



You want the display and sensor to be at least 3 feet from electronics such as televisions, microwaves, computers & radios.  Follow the battery guidelines below:

•Verify you are using fresh alkaline batteries or lithium batteries (when temperature is below -4oF/-20oC) in sensor.

•Quality brand batteries are recommended, including Duracell, Rayovac, Energizer, or Kirkland.

•Verify batteries are fresh. The battery expiration date should be at least 6 years out. Batteries can lose 3% power or more every year in storage.

•Heavy duty, extra strength or generic / store brand batteries are not recommended for use with AcuRite products because they may cause performance irregularities due to the way these types of batteries disperse power. Each battery should not exceed 1.6 volts.

•Rechargeable batteries are not recommended for use with AcuRite products because they may cause performance irregularities due to the voltage instability of these types of batteries.

•Mixing different battery types (brands, old/new, etc.) is not recommended.

If you are following the battery guidelines perform the hard reset steps below:


 
1. Bring both the sensor and display unit indoors and remove all.
2. Reinstall the battery in the outdoor sensor.
3. Reinstall the battery in the display unit.
4. Let the units sit within a couple feet of each other for about 20 minutes to gain a strong connection.



If this does not correct the issue, please let us know.