00609SBLA1 Digital Thermometer

  • 1
  • Problem
  • Updated 1 month ago
00609SBLA1 not working seemingly since heavy rainfall yesterday. Tried hard reset, no light BUT never did even when system worked OK.
Photo of Brian Astle

Brian Astle

  • 1 Post
  • 0 Reply Likes

Posted 2 months ago

  • 1
Photo of AcuRite Rachell

AcuRite Rachell, Employee

  • 6236 Posts
  • 197 Reply Likes
Hello Brian,
Did water get into the sensor?  If the sensor got wet, you can try to dry it out to see if it will still function however, if it does not it will need to be replaced.  Once the sensor is dry, try the battery recommendations and steps below. If the issue continues, the link below will bring you to the replacement sensor needed.  Thank you.



https://www.acurite.com/replacement-sensor-609txc.html 

Batteries:

•Verify you are using fresh alkaline batteries or lithium batteries (when temperature is below -4°F/-20°C) in sensor.

•Quality brand batteries are recommended, including Duracell, Rayovac, Energizer, or Kirkland.

•Verify batteries are fresh. The battery expiration date should be at least 6 years out. Batteries can lose 3% power or more every year in storage.

•Heavy duty, extra strength or generic / store brand batteries are not recommended for use with AcuRite products because they may cause performance irregularities due to the way these types of batteries disperse power. Each battery should not exceed 1.6 volts.

•Rechargeable batteries are not recommended for use with AcuRite products because they may cause performance irregularities due to the voltage instability of these types of batteries.

•Mixing different battery types (brands, old/new, etc.) is not recommended.

Hard reset:
- Bring both units side by side and remove all batteries
- Place batteries into the outdoor sensor first
- Place batteries into display
- Allow units to sit side by side until they connect.